Funkcja wymierna
mika: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)= x4−3x3−5x2+3x+4x2−3x−4
Wiem że dziedzina to D=R − {−1,4}
a zbiór wartości to : x4−3x3−5x2+3x+4=0, tylko nie wiem jak policzyć to .
21 sty 20:45
Janek191:
Napisz to porządnie przy użyciu litery U
21 sty 20:48
Eta:
I
J... już się "rzucił"
21 sty 20:49
mika: | | x4−3x3−5x2+3x+4 | |
f(x)= |
| |
| | x2−3x−4 | |
21 sty 20:53
Jack: tak sie zapisuje "minus" w zbiorach
D = R \ {−1,4}
21 sty 20:55
mika: nas uczą że przy użyciu "−" też może być,.
21 sty 20:55
mika: Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać ?
21 sty 21:26
Jack: Rozbij licznik i mianownik, polowa rzeczy sie skroci
21 sty 21:37
Jack: Mianownik −> x2 − 3x − 4...delta i masz 2 pierwiastki
Licznik :
x4 − 3x3 − 5x2 + 3x + 4 = (x+1)2 (x−1)(x−4)
21 sty 21:42
Jack: z funkcji kwadratowej obliczasz wierzcholek i (parabola jest chyba w gore z tego co widze) wiec
od wierzcholka do +∞
21 sty 21:53
mika: Mogę prosić o rozpisanie skąd wzięło się (x+1)2(x−1)(x−4). ?
21 sty 22:02
Jack: x4 − 3x3 − 5x2 + 3x + 4 = 0
szukasz jakiegos miejsca zerowego i dzielisz ...np. hornerem (ewentualnie pogrupuj,ale ciezko
by bylo)
więc
zauwazam ze dla x =1 −>> W(1) = 0
po dzieleniu mam
(x−1)(x3 −2x2 −7x −4) = 0
szukasz kolejnego pierwiastka i widzisz ze minus jeden pasuje
czyli dzielisz (x3 −2x2 −7x −4) : (x+1)
i stad masz
x2 − 3x − 4
czyli lacznie :
(x−1)(x+1)(x2−3x−4)
teraz delta i masz wszystko
21 sty 22:32