Całka nieoznaczona
Mageage: Całką nieoznaczoną z funkcji f(x) = 40(2x+1)4 jest... Mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku?
21 sty 19:59
Janek191:
Ja bym podniósł do 4 potęgi.
21 sty 20:08
Janek191:
f(x) = 40*( 4 x2 + 4 x + 1)*(4 x2 + 4 x + 1) =
= 40*( 16x4 + 16 x3 + 16x2 + 16x3 + 16x2 + 4 x + 4 x2 + 4x + 1) =
= 40*(16 x4 +32 x3 + 36 x2 + 8 x + 1)
więc
∫ f(x) dx = 40 ∫ ( 16 x4 + 32 x3 + 36 x2 + 8 x + 1) dx =
21 sty 20:12
Janek191:
Tam zamiast 36 x
2 powinno być 24 x
2
21 sty 20:17
piotr: nie podnosić do potęgi
całkę liczymy przez podstawienie t= 2x+1
| | 40 | |
= |
| (2x+1)5/2 (dzielimy przez pochodną wnętrza nawiasu 2) |
| | 5 | |
21 sty 20:21
piotr: formalnie: t=2x+1, dt=2dx
21 sty 20:24