całeczki
Frytkizketchupem: Oblicz całkę stosując podstawienie:
x5
________ dx
√1−x3
Próbowałem rozbić to na x2 * x3 ale nie tędy droga, bo w odpowiedzi nie ma arcsinusa.
21 sty 19:53
Saizou :
a może coś takiego
t=1−x
3
dt=−3x
2 dx
z pierwszego masz
1−t=x
3
| | x3*x2 | | 1−t | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| (− |
| )dt |
| | √1−x3 | | √t | | 3 | |
21 sty 19:58
Frytkizketchupem: Dzięki za pomoc
21 sty 20:10
Frytkizketchupem: Mam również problem z tym przykładem:
x2dx
______
√1−x2
Próbowałem podstawiać za wyrażenie pod pierwiastkiem
21 sty 20:25
21 sty 20:31
Frytkizketchupem: To chyba odpowiedź do pierwszego przykladu, moja sie troche różni
21 sty 20:33
piotr: w drugim przykładzie zrób podstawienie: x=sin(t), dx=cos(t)
wtedy
√1−x2=cos(t)
po tym podstawieniu mamy:
| | 1 | | 1 | |
∫sin2(t)dt=∫( |
| − |
| cos(2 t))dt |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 20:38