Dziedzinę mam.... Jak to rozwiązać?
tak o: x+3x+4+x−4x−1
21 sty 19:50
Janek191:
x ≠ − 4 i x ≠ 1
Sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj
21 sty 19:52
tak o: do wspólnego mianownika gdy są 2 wyrażenia i w liczniku i mianowniku? jakaś podpowiedź?
21 sty 19:55
Janek191:
| x + 3 | | x −4 | | (x+3)*(x −1) +(x+4)*(x −4) | |
| + |
| = |
| = |
| x + 4 | | x −1 | | ( x +4)*(x −1) | |
21 sty 19:56
Ajtek:
| | 1 | | 1 | |
Masz ułamki typu: |
| + |
| , wspólny mianownik, jakie działanie wykonasz  |
| | 2 | | 3 | |
21 sty 19:57
tak o: zwykłe ułamki to nie problem wspólny 6

nie bój to wiem
21 sty 19:58
tak o: Dziękuję Janku
21 sty 19:59
Ajtek:
Tutaj masz dokładnie to samo, o czym napisał już Janek191.
21 sty 19:59
tak o: tak dla Pewności =x
2+7x+12
21 sty 20:01
Janek191:
Co to za wynik ?
21 sty 20:04
Ajtek:
Na pierwszy rzut oka coś nie tak.
21 sty 20:05
Ajtek:
Pewnie licznik.
21 sty 20:05
Mat B: x2−x−12
21 sty 20:06
Mat B: x2−x−12
21 sty 20:06
Ajtek:
Mar B, również nie.
21 sty 20:07
Mat B: To już teraz nie czaję. Podasz do jakiego wyniku mam dążyć
21 sty 20:08
Ajtek:
Masz to po prostu policzyć, dobrze policzyć

.
21 sty 20:10
Sigma: Podpowiedź (x−4)(x+4) to wzór skróconego mnozenia
21 sty 20:12
Mat B: ok =2x+7.... mogę bić brawo za super wielkie własne uzdolnienia
21 sty 20:13
Mat B: Ale przecież można skrócić − cały mianownik znika....
21 sty 20:14
Ajtek:
Nie. Pokaż obliczenia!
21 sty 20:14
Ajtek:
I nic nie poskracasz
21 sty 20:15
Mat B: Jak mam pokazać że skreśliłem x+4 z licznika i mianownika i x−1 z licznika i mianownika
pozostaje x+3+x+4
21 sty 20:15
Ajtek:
Przecież piszę że nic nie poskracasz

Wymnóż to wszystko jak trzeba, nie idź na skróty.
21 sty 20:17
Mat B: Doszedłem do =2x2+2x+13x2+3x−4
21 sty 20:20
Sigma: Jeśli masz w liczniku dodawanie, to nie mozesz skrócić x+4 z mianownikiem
21 sty 20:21
Ajtek:
A dlaczego +13 w liczniku

Mianownik bez zastrzeżeń

.
Do zapisywania ułamków używaj "U" duże u.
21 sty 20:22
Mat B: 3*(−1)=(−3)
4*(−4)=(−16)
aaa zaczaiłem
21 sty 20:25
Ajtek:

.
21 sty 20:26
Mat B: sory za tępotę i dzięki za pomoc

tak to jest jak na starość chce się ogarnąć maturę a
materiałów
jest za dużo
21 sty 20:27
Ajtek:
Powodzenia. Myśl, to podstawa
21 sty 20:33