Równanie trygonometryczne
Xxx: | | 1 | |
Hej  rozwiąż równanie |
| (cos4x−1) = cos2 x |
| | 2 | |
21 sty 19:30
Xxx:
21 sty 19:36
ZKS:
| 1 | |
| [cos(4x) − 1] = cos2(x) |
| 2 | |
cos(4x) − 2 = 2cos
2(x) − 1
cos(4x) − 2 = cos(2x)
cos(4x) − cos(2x) = 2
Jedyne rozwiązanie jakie może być to 1 − (−1) = 2, zatem
cos(4x) = 1 ∧ cos(2x) = −1
4x = k * 2π ∧ 2x = π + k * 2π
| | π | | π | |
x = k * |
| ∧ x = |
| + k * π |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 19:45
Ajtek:
Cześć
ZKS 
, a argumentem cosinusa nie jest 4x−1

, Też kminię nad tym zadankiem.
21 sty 19:52
Xxx: Odpowiedź sie zgadza

Dziękuję bardzo za pomoc
21 sty 19:56
ZKS:
Hej
Ajtek.

Nie zastanawiałem się nad tym uznałem, że argumentem jest 4x.
21 sty 19:56
Ajtek:
Farciarz

.
21 sty 19:57
Xxx: Ajtek, tam jest cos(4x) − 1, więc wszystko się zgadza
21 sty 20:02
Ajtek:
Zapis nie do końca jasny dla mnie

.
21 sty 20:03