Warunek prostopadłości prostych, wyznaczanie trzecego wierzchołka trójkąta
Kinga: W trójkącie ABC znane są wierzchołki A(0,0) oraz B(4,−1).
Wiadomo, że w punkcie H(3,2) przecinają się proste
zawierające wysokości tego trójkąta. Wyznaczyć współrzędne
wierzchołka C. Sporządzić rysunek.
Proszę o pomoc
21 sty 19:10
Janek191:

Wyznacz prostą DH.
21 sty 19:16
Kinga: wyznaczyłam prostą DH, jej równanie wyszło mi y=4x − 10
21 sty 19:18
Kinga: ale nie wiem czy to dobrze, słabo to rozumiem
21 sty 19:19
Janek191:
Następnie wyznacz proste:
BH i AC prostopadłą do BH
AH i BC prostopadłą do AH
Proste AC i BC przetną się w punkcie C.
21 sty 19:23
Janek191:
Dobrze : )
21 sty 19:25
Kinga: czyli nie ma jakiegoś wzoru do tego? bo mi nauczyciel mówił, ze trzeba tutaj wykorzystać te
wzory na prostopadłość prostych i dlatego narysowałam tą prostą i obliczyłam jej
równianie.Czyli zrobiłam to niepotrzebnie?
21 sty 19:31
Kinga: a nie, już chyba rozumiem
21 sty 19:32
Kinga: cóż, wyszło mi trochę dziwnie, wg moich obliczeń punkt C ma współrzędne :
x − 33/10
y − 11/10
21 sty 19:43
Janek191:

Prosta BH
B =( 4, −1) H = (3,2)
y = − 3x + b
1
2 = −3*3 + b
1 ⇒ b
1 = 11
y = − 3 x + 11
=========
A = (0, 0)
Prosta AC
0 = 0 + b
2 ⇒ b
2 = 0
=========
Prosta AH
A =(0, 0) H = (3,2)
===========
Prosta BC
y = −1,5 x + b
4
B = ( 4, −1)
− 1 = − 6 +b
4 ⇒ b
4 = 5
y = − 1,5 x + 5
============
x = − 4,5 x + 15
5,5 x = 15
| | 15 | | 150 | | 30 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 5,5 | | 55 | | 11 | |
====================
21 sty 19:50
Janek191:
?
21 sty 19:53
Kinga: dziękuję, już wiem gdzie popełniłam błąd

źle obliczyłam równanie AC
21 sty 19:55