Oblicz granice. Suma ciągu arytmetycznego(?)
Skipper11: Witam,
Właśnie liczbę następujące zadanie. Oblicz granicę
lim x−>∞ n[(1/(n2+1))+(1/(n2+2))+(1/(n2+3))+...+(1/(n2+n)
I próbuję to z samej sumy ciągu arytmetycznego i wychodzi mi 0, a w odpowiedziach jest 1.
Czy należy jednak ruszyć to z twierdzenia o trzech ciągach?
A jeśli tak to czym to ograniczyć z dołu? Bo z góry to pewnie by było (n/(n2+n)
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
21 sty 19:01
Janek191:
To zadanie już tutaj było kilka razy robione.
Tw o trzech ciągach.
| | n | | n | | n | |
bn = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + n | |
21 sty 19:05
Janek191:
Mamy
a
n ≤ b
n ≤ c
n
| | 1 | |
an = |
| → 1, gdy n →∞ |
| | 1 + 1n | |
| | 1 | |
cn = |
| → 1, gdy n → ∞ |
| | 1 + 1n2 | |
21 sty 19:08