Bardzo proszę o pomoc mam problem z tą całką
Ostra: Oblicz całkę ∫x(2x2−5)7=
21 sty 18:55
kyrtap: po czym mam całkować?
21 sty 18:57
Ostra: Po nawiasie i potędze nie dopisałam dx na koniec
21 sty 18:58
Janek191:
2 x
2 − 5 = t
| | dt | |
4 x dx = dt ⇒ x dx = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
∫ x*( 2 x2 − 5)7 dx = |
| ∫ t7 dt |
| | 4 | |
21 sty 18:59
kyrtap: za pomocą podstawienia
t = 2x
2−5
21 sty 19:00
kyrtap: Janek jakby co nie widziałem że piszesz
21 sty 19:01
Janek191:
Byłem szybszy
21 sty 19:01
Ostra: dziękuję bardzo
21 sty 19:03
Eta:
| | 1 | |
2x2−5=t, 4xdx=dt xdx= |
| dt |
| | 4 | |
| | 1 | | t8 | | (2x2−5)8 | |
∫ x(2x2−5)7dx= ∫ |
| t7dt= |
| +C= |
| +C |
| | 4 | | 32 | | 32 | |
21 sty 19:03
Eta:
21 sty 19:03