Okrąg wpisany
Descr: Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o wierzchołkach A=(2,−2), B=(8,4)
oraz C=(−4,10).
| | 54 | |
Proszę o pomoc, wyznaczyłem jedynie promień okręgu r= |
| , ale nie mam pojęcia co |
| | 3√2+6√5 | |
dalej.
21 sty 18:51
Eta:
Środek S tego okręgu znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów trójkąta
to S∊ prostej DC ( która jest jednocześnie dwusieczną
1/ wyznacz równanie prostej DC ................
y= −x+6
2/ S( x, −x+6)
Odległość S od prostej AB d=r
AB: y= x−4
stąd wyznaczysz S(x, y)
o: ( x−x
S)
2+(y−y
S)
2= r
2
i licz.......... rachunki "paskudne" ( może dostałeś to zadanie za karę
21 sty 19:49
Descr: Obliczyłem już trochę innym sposobem − wyliczyłem prostą zawierającą się w dwusiecznej kąta
CAB, dalej punkt przecięcia z prostą CD i otrzymałem wynik. Fakt, rachunki paskudne, wynik
też, ale zadanie celowo wybrałem takie "ambitniejsze"
21 sty 19:59
Eta:
21 sty 20:12
Mila:
DC
→=[−9,9]
DS
→=[−9k,9k] , k>0, zgodne zwroty
|DS|=
√81k2+81k2
√161k2=2
√5−
√2
9
√2k=2
√5−
√2 /*
√2
9*2*k=2
√10−2
DS
→=[1−
√10,
√10−1]
D=(5,1)→T
DS→⇒S=(6−
√10,
√10)
==========================
21 sty 21:20
Eta:
Jeszcze .... r= ?
21 sty 21:37
Mila:
r wyznaczyłaś.
21 sty 22:03