Zastosowanie pochodnej funkcji Liceum/Technikum
Paulina: Funkcja f dana wzorem f(x)=ax4+18x2+b osiąga ekstremum równe 83 dla x=3. Wyznacz wartości
parametrów a i b oraz rozstrzygnij, czy dla x=3 funkcja f osiąga maksimum czy minimum.
21 sty 18:25
Metis: Pomyśl trochę
21 sty 18:27
Metis: f'(...)=...
I f(...)=...
21 sty 18:31
Janek191:
f '(x) = 4a x3 + 36 x
f '(3) = 0 ⇔ 4a*27 + 108 = 0 ⇔ 108 a + 108 = 0 ⇔ a = − 1
f(x) = − x4 + 18 x2 + b
f( 3) = 83 ⇔ − 81 + 162 + b = 83 ⇔ b = 2
zatem
f(x) = − x4 +18 x2 + 2
21 sty 18:49
Janek191:

f '(x) = − 4 x
3 + 36 x = x*( − 4 x
2 + 36) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 3 lub x = − 3
Funkcja f jest parzysta, bo f( − x) = f(x) , zatem jej wykres jest symetryczny
względem osi OY. ( x = 0 )
f(0) = 2 więc funkcja osiąga maksimum dla x = 3. ( oraz dla x = − 3).
21 sty 18:55
Metis: Janek miała pomyśleć !
21 sty 18:56
Janek191:
Jak to zrozumie, to już będzie dobrze
21 sty 19:00
Paulina: Janek191:
"Funkcja f jest parzysta, bo f( − x) = f(x)"
Mógłbyś powiedzieć z czego to wywnioskowałeś?
21 sty 19:09
Metis: Wywnioskował z pojęcia funkcji parzystej

Co z resztą
Janek napisał, "bo: f( − x) = f(x)"
21 sty 19:26