sin5x | ||
Liczę granicę funkcji metodą De L'Hospitala. Granicę | . Dochodzę do miejsca w którym | |
4x |
5cos5x | ||
mam: | , podstawiam za x 0, bo lim−>0 i wychodzi mi 0 na górze, 4 na dole. Nijak ma | |
4 |
5 | ||
się to do rozwiązania z programu wolframalpha, gdzie wynik wskazuje, na | ||
4 |
sin 5x | sin 5 x | 5x | 5 | sin 5x | ||||||
f(x) = | = | * | = | * | ||||||
4x | 5x | 4 x | 4 | 5 x |
5 | 5 | |||
lim f(x) = | * 1= | |||
4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |