matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całeczka z pierwiastkiem trzeciego stopnia
Mateusz:
Mam całeczkę:
1
∫
dx
1+
3
√
1+x
Nie mam pomysłu jak ją ruszyć. Próbowałem ze wzrorów skróconego mnożenia, ale nie pykło. Jakiś pomysł?
21 sty 17:46
Jerzy:
t =
3
√
1 + x
t
3
= x + 1 dx = 3t
2
dt
21 sty 17:56