Zastosowanie pochodnej funkcji Liceum/Technikum
Paulina: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f dana wzorem
| | 1 | |
f(x)= |
| (m2−16)x3+(m−4)x2+2x+5 jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych. |
| | 3 | |
21 sty 17:45
olekturbo: f'(x) > 0
21 sty 17:49
Paulina: Liczyłabym na pomoc z obliczeniami, bo z tym mam problem w tym zadaniu.
21 sty 18:21
Kacper:
To nie jest pełne rozwiązanie problemu.
21 sty 18:27
Janek191:
| | 1 | |
f '(x) = |
| (m2 − 16)*3 x2 + ( m − 4)*2 x + 2 = (m2 − 16)x2 + (2 m − 8) x + 2 |
| | 3 | |
f '(x) > 0 ⇔ ( m
2 − 16 )x
2 + ( 2m − 8) x + 2 > 0
21 sty 18:32
Kacper:
Janek popraw mnie jeśli się mylę, że potem trzeba (o ile się da) domknąć przedziały z "m".
21 sty 18:34
Janek191:
Np. dla m = 4 jest ok.
21 sty 18:35
Paulina: A co dalej panowie?
21 sty 22:06