wykres funkcji
mat: jak narysowac wykres funkcji:
f(x)= −2+ log3(3x−6)
czy trzeba wylaczyc ta 3 z nawiasu?
i jakos rozniagnac ten wykres?
proszee o wyjasnienie
21 sty 17:17
mat: pomocyy
21 sty 17:28
===:
np
f(x)=−2+log3[3(x−2)]=−2+log33+log3(x−2)=−1+log3(x−2)
21 sty 17:32
===:
i wykres f(x)=log
3x przesuwasz o wektor
21 sty 17:33
mat: ojaaa dzieeki wielkie!
21 sty 17:33
kyrtap: na początku to tak w ogóle zaczął bym od dziedziny
21 sty 17:41
aaa:
... a ja nie ... bo i po cóż mi ta dziedzina

... asymptoty znam
22 sty 16:47
Jack: f(x) = log
3(3x−6) − 2
jak bys mial wykres y =x − 2 <−−to przesuwasz o 2 w dol
wiec
rysujesz przesuniety o 2 dol, albo
| | 3x−6 | | x−2 | |
f(x) = log3(3x−6) − log3 9 = log3 ( |
| ) = log3( |
| ) |
| | 9 | | 3 | |
dziedzina
3x−6 > 0
22 sty 17:13