5n−2 | ||
Dany jest ciąg określony wzorem ogólnym an= | . Wyznacz takie dwa wyrazy tego ciągu, | |
3n |
5 | 2 | |||
an = | − | |||
3 | 3n |
5 | 2 | |||
ak = | − | |||
3 | 3 k |
10 | 2 | 2 | ||||
ak + an = | − | − | = 3 | |||
3 | 3n | 3k |
1 | 2 | 2 | 6 k + 6 n | ||||
= | + | = | |||||
3 | 3n | 3k | 9 n*k |
2 n | ||
k = | ||
n − 2 |
13 | 28 | 26 | 28 | 54 | ||||||
a3 + a6 = | + | = | + | = | = 3 | |||||
9 | 18 | 18 | 18 | 18 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |