dziekuhje
pies: naszkicuj wykres funkcji f określ liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zaleznosci od parametru m
Ix2−4I+x2 ...jak to zrobic misie
21 sty 15:33
PW: Jak wiadomo dla x∊(−2, 2) spełniona jest nierówność
x2 − 4 < 0,
mamy więc na tym przedziale do czynienia z funkcją
f1(x) = − x2 + 4 + x2, x∊(−2, 2).
Na pozostałej części osi mamy do czynienia z funkcją
f2(x) = x2 − 4 + x2, x∊(−∞,− 2>∪<2,∞).
Funkcja f jest "zlepkiem" funkcji f1 i f2. Rysujemy i patrzymy, gdzie prosta y = m przetnie
wykres. Tych "m" powinno być kilka, żeby pokazać różne liczby rozwiązań.
21 sty 16:15
pies: dziekuje
21 sty 16:19