Rozwiaz rowannie Ix²−4I+Ix²−1I=4x+1
pies: Rozwiaz rowannie Ix²−4I+Ix²−1I=4x+1
21 sty 15:27
Metis: W przedziałach .
21 sty 15:55
pies: nie rozumiem jak to zrobic
21 sty 15:55
pies: prosze o pomoc jak to zrobic ? a co zrobic z tym po nawiasie
21 sty 16:07
kyrtap:

Z rysunki widać że mamy 5 przedziałów, zatem:
Dla x∊(−
∞, −2>
Ix²−4I+Ix²−1I=4x+1
x
2 − 4 + x
2 − 1 = 4x+1
2x
2 − 4x − 6 = 0
x
2 − 2x − 3 = 0
Δ = 4 − 4(−3) = 16,
√Δ = 4
| | 2 − 4 | | 2+4 | |
x1 = |
| = −1, x2 = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
(x = −1 ∨ x = 3) ∧ x∊(−
∞, −2>
x ∊ ∅
Dla x∊(−2, −1>
−x
2 + 4 + x
2 − 1 = 4x + 1
4x − 2 = 0
4x = 2 /:4
x ∊ ∅
Dla x ∊ (−1,1)
−x
2 + 4 − x
2 + 1 = 4x+1
−2x
2 − 4x + 4 = 0 /:(−2)
x
2 + 2x −2 = 0
Δ = 4 − 4*(−2) = 12,
√Δ = 2
√3
| | −2 − 2√3 | | −2 + 2√3 | |
x1 = |
| = −1 − √3, x2 = |
| = −1 + √3 |
| | 2 | | 2 | |
( x = −1 −
√3 ∨ x = −1 +
√3) ∧ x ∊ (−1,1)
x = −1 +
√3
Dla x ∊ <1,2)
−x
2+4 + x
2 − 1 = 4x + 1
4x − 2 = 0
x∊∅
Dla x∊<2, +
∞)
x
2−4 + x
2 − 1 = 4x + 1
2x
2 − 4x − 6 = 0
(x = −1 ∨ x = 3) ∧ x∊<2, +
∞)
x = 3
Zatem rozwiązaniami równania są: x = −1 +
√3 lub x = 3
21 sty 16:49
Metis: Nieźle
Patryk 
Własnie miałem to zapisywać, ale dużoooo pisania
21 sty 16:52
kyrtap: kurde nie wiedziałem że jeszcze takie rzeczy potrafię
21 sty 16:52
Metis:
21 sty 16:56
Mila:

Ix²−4I+Ix²−1I=4x+1
D prawej:
=========
1) |x
2−4|=x
2−4 dla x
2−4≥0⇔(x≤−2 lub x≥2) i x∊D⇔x≥2
| | 1 | |
|x2−4|=−x2+4 dla x∊(−2,2) i x∊D⇔x∊<− |
| ,2) |
| | 4 | |
2) |x
2−1|=x
2−1 dla x
2−1≥0⇔(x≤−1 lub x≥1) i x∊D⇔x≥1
| | 1 | |
|x2−1|=−x2+1 dla x∊(−1,1) i x∊D⇔x∊<− |
| ,1) |
| | 4 | |
=====================================
−x
2+4−x
2+1=4x+1
−2x
2−4x+4=0
x
2+2x−2=0
Δ=4+8=12
| | −2−2√3 | | −2+2√3 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=−1−
√3∉D lub
x=−1+√3∊D
||)x∊<1,2)
−x
2+4+x
2−1=4x+1
2=4x
|||) x≥2
x
2−4+x
2−1=4x+1
2x
2−4x−6=0
x
2−2x−3=0
Δ=4+12=16
x=−1∉<2,
∞) lub
x=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
x=−1+√3∊D lub x=3
================
21 sty 17:56
pies: spoko skad takie przedzialy.. i dlaczego to po prawej jest ≥0 ? bo 2 wartossci bezwg?
21 sty 18:10
Mila:
|x2−4|≥0 i |x2−1|≥0
21 sty 18:44