Zastosowanie pochodnej funkcji Liceum/Technikum
Paulina: Wykaż, że równanie −2x3+3x2+6=0 ma w przedziale (2;3) dokładnie jedno rozwiązanie.
21 sty 14:15
Jerzy:
pokaż,że w podanym przedziale f(x) jest malejąca ioraz,że f(2) i f(3) mają różne znaki
21 sty 14:19
piotr1973: należy pokazać, że funkcja jest w danym przedziale monotoniczna, tzn. rosnąca albo malejąca na
całym przedziale i ma różne znaki na końcach przedziału.
21 sty 14:23
Paulina: Czy wykonuję to poprawnie?
f(x)=−2x3+3x2+6=0
f'(x)=−6x2+6x=0
x1=1
x2=0
f(2)=2
f(3)=−27
21 sty 15:48
Jerzy:
jeszcze pokaż,że pochodna jest ujemna w przedziale (2,3) , czyli funkcja maleje
21 sty 15:53
PW: f(3) = −21, co nie zmienia sensu − wartość jest ujemna.
Ale nic nie napisałaś − jaki wniosek z faktu, że pochodna ma takie właśnie dwa miejsca zerowe?
To musi być napisane słowami.
21 sty 15:57
Paulina: Równanie ma −2x3+3x2+6=0 dokładnie jedno rozwiązanie w przedziale (2:3), ponieważ w tym
przedziale jest malejąca i ma różne znaki na końcach przedziału.
Czy to stwierdzenie jest prawidłowe i wystarczające do wykonania zadania?
21 sty 16:21
PW: Ale dlaczego w tym przedziale jest malejąca?
21 sty 16:22
olekturbo: Paulina pokaż na pochodnej, że jest malejąca
21 sty 16:29
Paulina: f'(2)=−12
f'(3)=−36
21 sty 16:33
olekturbo: f(x) = −2x3+3x2+6
f'(x) = −6x2+6x
f'(x) > 0 ⇔ −6(x2−x) > 0
(x2−x) < 0
x(x−1) < 0
x ∊ (0,1) − funkcja rosnąca
x ∊(−∞,0) u (1,∞) − funkcja malejąca
21 sty 16:35
olekturbo: przepraszam bez "u", w przedziałach monotoniczności należy stosowac ","
21 sty 16:35
Paulina: Moglibyście jeszcze napisać odpowiedź tak, aby nauczycielka nie mogła się przyczepić?
21 sty 16:43
olekturbo: Funkcja przyjmuje wartość 2 dla argumentu 2 oraz wartość −27 dla argumentu 3, a ponieważ
zostało udowodnione, że jest malejąca w przedziale (2,3) musi mieć miejsce zerowe w tym
przedziale.
21 sty 16:50
PW: Po prostu narysować parabolę f'(x) = − 6x(x−1), własności funkcji kwadratowej znamy i nic nie
trzeba tłumaczyć, pod rysunkiem podpisać:
− Dla x∊(2, 3) pochodna f'(x) jest ujemna, a więc f(x) jest na tym przedziale malejąca.
Oczywiście f jest malejąca na szerszym przedziale, ale z uwagi na postawione pytanie interesuje
nas zachowanie f tylko na przedziale (2, 3), i o tym piszemy.
Koniecznie w podsumowaniu trzeba napisać, że f jest ciągła (jak każdy wielomian). Sama
monotoniczność nie wystarczy − przecież funkcja może być malejąca, ale nie mieć miejsca
zerowego (każdy jest w stanie taki wykres narysować)
21 sty 21:04