Zastosowanie pochodnej funkcji Liceum/Technikum
Paulina: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f danej wzorem.
| | 3−x2 | |
f(x)= |
| w przedziale <−1;3> |
| | x2 + 1 | |
21 sty 14:13
Staszek: | | −2x*(x2+1)−2x*(3−x2) | | −2x3−2x−6x+2x3 | | −8x | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
mianownik dodatni dla każdego x, więc funkcja rośnie <−
∞,0> i maleje <0,+
∞>
z tego wynika największa wartość dla x=−1, a najmniejsza dla x=3
| | 6 | |
odpowiednio równe 2 i − |
| |
| | 10 | |
21 sty 14:32
Janek191:
| | − 2 x*(x2 + 1) − ( 3 − x2)*2x | |
f '(x) = |
| = |
| | (x2 + 1)2 | |
| | − 2x3 −2 x − 6 x + 2x3 | | − 8 x | |
= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2 + 1)2 | |
Mianownik jest zawsze > 0, więc
f '(x) < 0 dla x > 0 oraz f '(x) > 0 dla x < 0
zatem
w ( −
∞, 0) funkcja rośnie , a w ( 0, +
∞) funkcja maleje.
y
max = f(0) = 3
Patrz też na wykres
21 sty 14:37
piotr1973: f`(0)=0
czyli liczysz
f(−1)=1
f(0)=3
f(3)=−3/5
i wybierasz max i min
21 sty 14:41