Pytanie
xenox: Mam pytanie odnośnie rysowania funkcji na osi.
Np. Mam taką funckję:
y=15x4−152
15x2(x2−1)=0
z czego x1=0 a x2=1
i tu moje pytanie skąd mam jak poprowadzić funkcje w tych punktach, czy w puncie 0 ona rosnie
czy maleje? Będę wdzięczny za wytłumaczenie.
21 sty 14:11
xenox: i jeszcze x3=−1
21 sty 14:12
Janek191:
Na osi nie narysujesz wykresu funkcji.
Musisz mieć płaszczyznę z prostokątnym układem współrzędnych.
21 sty 14:14
Jerzy:
zaznacz na osi miejsca zerowe i rysuj "wężyk" , zaczynając od prawej strony nad osią OX
i pamiętaj, że w punkcie: x = 0 następuje odbicie
21 sty 14:15
Janek191:
21 sty 14:16
xenox: to co rysuje się na osiach?
21 sty 14:16
piotr1973: do tego służą pochodne, ale
zauważ, że funkcja jest parzysta (symetria wykresu względem OY) granice w + ∞ i − ∞ są zatem
równe i wynoszą +∞
zaznaczasz miejsca zerowe i rysujesz
21 sty 14:18
xenox: ok ale skąd mam wiedzieć ze w przedziale od (−∞;−1) mam narysować, że ta funkcja maleje a nie
rośnie?
21 sty 14:18
Janek191:
Oblicz y dla x = − 2
21 sty 14:20
xenox: czyli każd x jaki mi wyjdzie mam podstawiać i jeżeli wyjdzie wynik na minusie to maleje a na
plusie to rosnie dobrze rozumiem?
21 sty 14:22
piotr1973: skoro w −∞ ma wartości +∞ to musi maleć od tej wartości
21 sty 14:27