prostea zadale
pies: proze o wytlumaczenie jak to zrobic?(co sie robi w takim zad jakas dziedzine albo cos)
a) √2x+5 −1=x
oraz b) √x2+7>√2x+3√2
dziekuje:(
21 sty 14:09
Jerzy:
a) dziedzina: 2x + 5 ≥ 0
b) dziedzina: R
21 sty 14:10
Janek191:
a) Musi być 2 x + 5 ≥ 0
b) Musi być : x2 + 7 ≥ 0 i jest, więc D = ℛ
21 sty 14:12
pies: acha a co dalej
21 sty 14:14
pies: ale nie tylko dziedzine
21 sty 14:20
Janek191:
a) 2 x + 5 ≥ 0 ⇒ 2 x ≥ − 5 ⇒ x ≥ −2,5
i x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
zatem x > − 1
√2 x + 5 = x + 1 ; podnosimy do kwadratu
2 x + 5 = x2 + 2 x + 1
x2 = 4
x = − 2 − odpada lub x = 2
Odp. x = 2
=======
21 sty 14:26
Janek191:
W II wierszu powinno być
i x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 1
zatem x ≥ − 1
21 sty 14:27
pies: √2x+3p{2]≥0 nie powinno byc tak samo jak w przykladzie a) ?
21 sty 14:36
pies: i dlaczego w b) jest R ?
21 sty 14:37
Janek191:
W b) jest ℛ, bo dla dowolnego x ∊ ℛ zachodzi x2 + 7 > 0 ⇒ określony jest
zawsze pierwiastek kwadratowy z (x2 + 7).
21 sty 14:44
21 sty 14:50
pies: a jak zrobi przyklad b zrobisz caly prosze

a dlaczego nie ma takiego warunku √2x+3
√2≥0


21 sty 14:54
Janek191:
Powinien być
21 sty 14:57
pies: oooo to fajnie a zrobisz cale proszke proszeeeeeee 00
21 sty 14:58