Dziedzina fukcji
Michał: Wyznacz te wartości parametru m dla których dziedziną funkcji juest zbiór liczb rzeczywistych
| | x | |
F(x)= |
| |
| | (m−1)x2 − (m−1)x +m | |
21 sty 13:50
Jerzy:
Warunek: mianownik różny od 0
21 sty 13:54
Michał: A nie <0 ?
21 sty 13:57
Janek191:
( m − 1) x2 − ( m −1) x + m ≠ 0
Przypadki:
1)
m = 1
2) m ≠ 1
21 sty 13:58
Michał: Coś jaśniej mógłby ktoś ? :<
21 sty 14:39
Janek191:
Nie wolno dzielić przez 0, więc mianownik musi być ≠ 0.
I rozpatrz teraz 2 przypadki:
1) dla m = 1
2) dla m ≠ 1
21 sty 14:40
Jerzy:
Dla: m = 1 mianownik wynosi 1 ≠ 0
Dla: m ≠ 1 warunek: Δ < 0
21 sty 14:41
Michał: dlaczego dla m=1 i m≠1 ?
21 sty 14:50
Janek191:
Bo dla m = 1 w mianowniku mamy funkcję liniową , a dla m ≠ 1 mamy funkcję
kwadratową.
21 sty 14:51
Jerzy:
bo dla: m = 1 mianownik jest funkcją stałą o wartości 1
dla: m ≠ 1 jest trójmianem kwadratowym
21 sty 14:53
Janek191:
I musisz zbadać, kiedy wartości tej funkcji kwadratowej są ≠ 0 ( < 0 lub > 0 )
21 sty 14:53
Michał: funkcja liniowa musi być stała a funkcja kwadratowa nie może mieć miejsc zerowych ?
21 sty 14:54
Jerzy:
no i liniowa jest stała i różna od 0 ( y = 1 ) , a kwadratowa nie może mieć miejsc zerowych
21 sty 14:55