Witam mam takie zadanie do wykonania: Korzystając z przekształceń geometrycznych
agahaba: Witam mam takie zadanie do wykonania:
Korzystając z przekształceń geometrycznych narysuj wykres funkcji f(x)= I 3/IxI − 2 I
a następnie przedyskutuj liczbę rozwiązań f(x)=m w zależności od parametru m.
zrobiłam to tak że najpierw narysowałam f(x)= 3/x potem zrobiłam f(x)=3/ IxI więc zostawiłam
te fragmenty które są nad osią x a pozostałe odbiłam nad oś x ( tym samym zostały mi parabole
w I i II ćwiartce. Następnie wykonałam f(x)= I 3/IxI I więc wykres się nie zmienił
NA koniec przesunęłam go o 2 jednostki w prawo
Co wy na to? Czy dobrze zrobiłam wykres?
A co do prarametru to nie rozumiem jak to przedyskutować.
Proszę o pomoc.
agahaba
21 sty 12:40
Jerzy:
| | 3 | |
p. 2) źle ... odbijasz wykres y = |
| wzgledem osi OY |
| | x | |
p. 3) przesuwasz o 2 w dół
p. 4) przeniesienie spod osi OX nad
21 sty 12:48
Macieek: najpierw o 2 jednostki w dół (nie w prawo) następnie moduł na całość
co do parametru to przez wykres prowadzisz proste równoległe do osi OX i sprawdzasz ile mają
rozw.
czyli ile razy taka prosta przetnie się z twoim wykresem, na końcu zapisujesz np y<2 wtedy 2
rozw.
y=2 1 rozw. i tak dalej.
21 sty 12:52
21 sty 12:56