matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie bo inne wyniki mi wychodzą niż w odp
Malwa:
Rozłóż wyrażenie na czynniki tam, gdzie to możliwe: a) 1+x−2x
2
1
b) 8x
2
− 4x +
2
c) 2x
2
+20x − 50
21 sty 09:02
tu:
a) −2(x+0,5)(x−1)
21 sty 09:56
tu:
b) 8(x−0,25)
2
21 sty 09:59
Janek191:
c) Δ = 400 − 4*2*(−50) = 400 + 400 = 400*2
√
Δ
= 20
√
2
−20 − 20
√
2
x
1
=
= − 5 − 5
√
2
4
− 20 + 20
√
2
x
2
=
= − 5 + 5
√
2
4
więc 2 x
2
+ 20 x − 50 = 2*( x + 5 + 5
√
2
)*( x + 5 − 5
√
2
)
21 sty 12:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick