Moniaa: Liczby: |4
0,25 - 3
0,5|, 2 cos π/4, |1/
√2 -
√3| uporządkuj w kolejności
malejącej.
Jak mam to wyliczyć?

Proszę o pomoc..
29 paź 21:03
Inspirowana: Nie jestem pewna, bo dawno tego nie robiłam ale przypuszczam, że to będzie tak:
|√2-√3| - na pewno mniej niż jeden
|√2/2 - √3| - więcej niż to wyżej bo √2>√2/2
2cos.... =1 - jeden =>
1 > |√3-√2/2| > |√3-√2|
29 paź 21:20
inspirowana: A co do obliczania to 4 do 1/4 to pierwiastek czwartego stopnia z 4 czyli √2 , 3 do 1/2
to √3
cosπ/4 = 1 1x2= 2 --> tu sie pomyliłam w poprzednim poście ale to nic nie zmieni w
kolejności
|1/√2 - √3|- tu trzeba usunąć niewymierność z mianownika czyli pomnożyć x√2
29 paź 21:24
Mycha: cosπ/4=√2/2
29 paź 21:28
ins: faktycznie, zawsze mi się myliły te pamięciówki
29 paź 21:44
mona: a mogłabym jeszcze prosić o wytłumaczenie tego z tym cosinusem? ... skąd to się bierze ?
jak to liczyć? te funkcje tryg. potrafię jedynie na kontach.. jak to działa na takich
"zwykłych" liczbach..?
29 paź 21:59
Mycha: wiemy ze π=180 stopni wiec π/4=45 stopni
29 paź 22:05
pipi: poprostu π = 180 stopni
zamieniasz sobie kąty w mierze łukowej na miare w stopniach ( jak Ci tak łatwiej
pamiętac wartości funkcji tryg.)
np π/2 = 180/2=90 stopni oczywiscie
π/3= 60
π/4=45 i tutaj o to chodziło abyś wiedziała
,że np cos π/4= cos 45 = V2/2
sin π/6 = sin 30 = 1/2 itd Wiesz już o co chodzi
29 paź 22:15
Mona: yhyyy

taki bajer

dzięki bardzo
29 paź 23:13