Wyznaczenie równania płaszczyzny
Alicja: Wyznacz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej o równaniu:
x=1+3t, y=2+t,z=−1−2t,
i przechodzącej jednocześnie przez punkt P, który jest punktem przeciecia płaszczyzny x+y−3z=1
oraz osi Ox
21 sty 01:52
Jerzy:
Wektor kierunkowy prostej; v = {3,1,−2] , jest zarazem wektorm normalnym szukanej
płaszczyzny
Punkt P ma współrzędne: P(x,0,0) i należy do danej płaszczyzny, czyli:
x + 0 − 3* 0 = 1 ⇔ x = 1 i P(1,0,0)
szukana płaszczyna: 3(x − 1) + 1(x − 0) − 2(x − 0) = 0 ... i uporządkuj
21 sty 09:29