Rozwiąż równanie
oolaaaja: Rozwiąż równanie:
Nie wiem, jak się z tym uporać.. Proszę o pomoc
21 sty 00:30
Metis: Lewą stronę równania utożsamiamy z szeregiem geometrycznym, takim, że
a
1=1
q=2x
| | 1 | |
S= |
| , gdzie |q|<1 stąd |2x|<1 |
| | 1−2x | |
Wszystko jasne?
21 sty 00:33
oolaaaja:
11−2x = 11−2x,skąd to się wzięło? Przecież we wzorze jest w liczniku jeszcze qn,
więc co się z tym stało?
21 sty 00:42
Metis: Lewa strona równania, tzn:
1+2x+4x
2+... to szereg geometryczny.
Sumę takiego szeregu określa się wzorem:
| | a1 | |
S= |
| , gdzie |q|<1 . |
| | 1−q | |
U nas:
a
1=
1
q=2x
bo 1*2x=2x
2x*2x=4x
2
itd.
Zwijamy lewą stronę jak sumę i okazuje się że lewa strona jest równa prawej.
21 sty 00:47
oolaaaja: Hmm, a co z tym dalej zrobić?
21 sty 00:53
Metis: A jakiego typu równanie otrzymujemy?
21 sty 00:56
Metis: Otrzymujemy równanie tożsamościowe,którego rozwiązaniem są wszystkie liczby należące do
dziedziny.
21 sty 01:00
oolaaaja: Nie mam pojecia, jakie równanie ma tu wyjść, skoro 11−2x = 11−2x jest równe 0, a
muszę jakoś wyznaczyć x
21 sty 01:02
oolaaaja: aaaa, już rozumiem. a skąd tą dziedzinę wziąć?
21 sty 01:14
Metis: Warunek |q|<1 i mianownik różny od 0,
21 sty 01:17