matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Abnormal:
x−2
lim(
)
x−1
=
x+3
x→
∞
Czy mógłby mi ktoś rozpisać ten przykład
20 sty 23:50
Eta:
−5
f(x)= 1+
x+3
−5
lim [(1+
)
x+3
]
(x−1)/(x+3)
= [e
−5
]
1
= e
−5
x+3
21 sty 01:29
Janek191:
Inny sposób:
x +3
2
1 −
x
f(x) =
* (
)
x
=
x − 2
3
1 +
x
x + 3
2
( 1 −
)
x
x
=
*
x −2
3
(1 +
)
x
x
więc
e
−2
lim f(x) = 1*
= e
−5
e
3
x→
∞
21 sty 12:29
Eta:
21 sty 14:35