Oblicz
nathalie: Witam! Dla jakich wartości parametru t funkcja określona wzorem f(x)= x
2 −(t+1)x +3t−5 ma
takie miejsca zerowe, że suma ich kwadratów jest większa od ich sumy?
x1
2+x2
2 = (x1+x2)
2 − 2x1x2
(x1+x2)
2 − 2x1x2 > x1+x2
(t+1)
2 −2(3t−5)>t+1
t
2+2t+1−6t+10>t+1
t
2−4t+11>t+1
t
2−5t+10>0
Doszłam do tego etapu i delta wychodzi mi ujemna, więc prawdopodobnie gdzieś jest błąd. Proszę
o pomoc !
20 sty 23:13
Jack: co oznacza u ciebie t? oraz t+1 ?
20 sty 23:19
Jack: a, wzory viete'a...ok
wyglada ze wszystko sie zgadza...
t ∊ R
byc moze jedynym warunkiem jest Δ≥0
20 sty 23:22
Nathalie: No właśnie według odpowiedzi t∊(−
∞;3) U (7;
∞) więc albo jest błąd w odpowiedziach albo w moich
obliczeniach
21 sty 16:59
olekturbo: Δ = (t+1)
2−4(3t−5) = t
2+2t+1−12t+20 = t
2−10t+21
Δ > 0 ⇔ t
2−10t+21 > 0
Δ
1 = 100 − 84 = 16
√Δ1 = 4
t ∊ (−
∞,3) u (7,
∞)
21 sty 17:02