monotoniczność funkcji
hudfbsdfnhkjfnjs: zbadaj monotoniczność funkcji f(x)= x2 − 2x + 3x2 − 2x + 3 (za pomocą rachunku pochodnych)
20 sty 23:13
Jack: pochodna
przyrownaj do zera
i masz monotonicznosc + ekstrema...
20 sty 23:17
hudfbsdfnhkjfnjs: a jak to zrobić? nigdy się o tym nie uczyłam a kolega poprosił mnie o pomoc, nie znam zadnych
wzorów, ani nic...
20 sty 23:28
Jack: Yyy...
Przede wszystkim czy dobrze napisales bo.masz np x2 i potem 3x2... Czemu tego nie dodales?
20 sty 23:32
hudfbsdfnhkjfnjs: po prostu przepisane zadanie, ale jesli to ulatwi sprawe to prosze : f(x)= 4x2 − 4x + 3
20 sty 23:42
Jack: f ' (x) = 8x− 4
8x − 4 = 0
Hmmm jesli zbadaj monotonicznosc funkcji oznacza zbadaj orzebieg zmiennosci funkcji...to nie
pomoge bo musze leciec...a sporo roboty z tymi limesami itd...
Aczkolwiek to jest parabola to nawet nic nie jest potrzebne...
| | 4 | |
Czyli właściwie... Funkcja maleje w przedziale (−∞ ; |
| > |
| | 8 | |
| | 4 | |
Funkcja rosnie w przedziale < |
| ; ∞) |
| | 8 | |
20 sty 23:49
Jack: 4/8 to.oczywiscie 1/2...
20 sty 23:56
Klops:
Nie dajcie się wrabiać
21 sty 00:53