Oblicz całkę
Artur: Oblicz całkę:
∫x2cos3xdx=
=1/3x2sin3x − ∫2/3sin3xdx=
=1/3x2sin3x−(−2/9xcos3x−∫−2/9cos3xdx)=
=1/3x2sin3x+2/9xcos3x−2/27sin3x
Czy dobrze?
20 sty 22:50
Jerzy:
niestety nie
21 sty 08:39
Jerzy:
v' = x
2 u = cos3x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
...= |
| x3*cos3x − ∫ |
| x3*(−3sin3x)dx .... i dalej : v' = |
| x3 u = 3sin3x |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
21 sty 10:09
Artur: Hmmm to krok po kroku:
u = x2 v' = cos(3x)
u' = 2x v = (1/3)sin(3x)
(1/3)x2sin(3x) − ∫(2/3x*sin(3x))
u = (2/3)x v' = sin(3x)
u' = 2/3 v = −1/3cos(3x)
(1/3)x2sin(3x) + (2/9)x*cos(3x)+∫ (−2/9cos(3x)) =
= (1/3)x2sin(3x) + (2/9)x*cos(3x) − 2/27sin(3x)
Gdzie błąd?
21 sty 11:07
Jerzy:
nie zwróciłem uwagi, że Ty przyjąłeś: u = x2 v' = cos(3x) ( oczywiście też tak mozna )
policz pochodną swojego wyniku i sprawdź
21 sty 11:30
Jerzy:
policzyłem tą pochodną i masz dobry wynik
21 sty 11:35
Artur: ufff dzięki!

a możesz jeszcze sprawdzić takie zadanko na wzór Taylora? zaraz napiszę moje rozwiązanie:
Zadanie:Napisz wzór Taylora dla x0=2 z resztą R3 i y=
√2
21 sty 11:38
Artur: f(x)=
√2
| | 1 | | 1 | |
f(x)=√2+ |
| * (x−2) − |
| * x−3/2 * (x−2)2 +Rn |
| | 2√x | | 8 | |
21 sty 11:44
Artur: | | 1 | |
Rn= |
| * c−5/2 * (x−2)3 |
| | 16 | |
21 sty 11:46