wzór rekurencyjny na ogólny
NaPotęgeMatematyki: Wyznacz wzór ogólny ciągu danego rekurencyjnie
a
1=1
a
n+1=a
n+n
2
Pomoże ktoś?
20 sty 21:36
Jack: an+1 − an = n2
więc
a1 = 1
a2 = 1 + n2
a3 = 1 + n2 + n2
a4 = 1 + n2 + n2 + n2
...
20 sty 21:39
Jack: a1 = 1
a2 = 1 + n2
a3 = 1 + 2n2
a4 = 1 + 3n2
an = 1 + (n−1) * n2
20 sty 21:42
Qulka:
a1=1
a2=1+1=2
a3=2+4=6
a4=6+9=15
20 sty 21:42
Qulka: Jack 
n jest zmienne
20 sty 21:43
piotr: an=1+(n−1)n2=n3−n2+1
20 sty 21:43
Jack: no wiem, ale ... ten wzor jakby sie zgadza jak rozpisuje przyklad xd
20 sty 21:43
Jack: 21:42 napisalem ten sma wzor co piotr
20 sty 21:44
Qulka: czy jak podstawisz 4 to Ci wyjdzie 15
20 sty 21:45
Qulka: an =(2n3−3n2+n+6)/6
20 sty 21:54
Jack: a skad taki wzorek ; D
20 sty 21:55
NaPotęgeMatematyki: Wzorek działa, możesz trochę wyjaśnić skąd się wziął? Byłbym wdzięczny
20 sty 22:05
piotr: mój wzór zły bo popatrzyłem co źle rozpisał Jack o 21.39
20 sty 22:30
Jack: ok, dobra, myslalem ze to prostsze bedzie, faktycznie roznica jest uzalezniona od "n"
ale skad ten wzor 21:54 to ja nwm
20 sty 22:39