bryły
pawlo392: Kulę o objętości 36pi przetopiono i wykonano z powstałej masy walec o wysokości równej
promieniowi kuli. Oblicz promień podstawy walca
.
Czy objetosc walca bedzie taka sama jak kuli?
20 sty 21:23
Ajtek:
Tak.
20 sty 21:24
Jack: r
3 = 27
r = 3 <−−to jest promien kuli
20 sty 21:26
pawlo392: Dziękuję.
20 sty 21:26
Jack: 36 pi = pi r2 h
h = 3
36 = r2 * 3
r2 = 12
r = 2√3 <−−to promien walca
20 sty 21:28
x123: czyli rozumie się, że jeżeli mamy dwie bryły, i jedną z daną objętoscia przetopi się, to ta
druga bryła będzie miała taka sama objetosc? Bez wzgledu na to czy bedzie to ostroslup czy
walec czy cokolwiek innego?
20 sty 21:31
Jack: jak masz litr wody, to czy on jest w szklance, w kubku, czy w misce, to to bedzie nadal litr
wody ?

(przynajmniej tak mi sie zdaje)
20 sty 21:34
x123: Zgadza sie

O ile nikt nie rozleje to bedzie litr hehe dzieki wielkie
20 sty 21:35