funkcje wymierne
pozno: Rozwiąż równanie
| 9−2x | | x | |
| − |
| =0 |
| 9x2−12x+4 | | 3x−2 | |
Pewnie proste, a jednak za każdym razem wychodzi mi inny wynik.. Proszę o pomoc.
20 sty 21:02
Janek191:
9 x2 −12 x + 4 = ( 3 x − 2)*(3 x − 2)
20 sty 21:04
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj.
Przyrównaj licznik do 0.
20 sty 21:05
Jack: | 9−2x | | x(3x−2) | |
| − |
| = 0 |
| (3x−2)2 | | (3x−2)2 | |
| 9−2x− 3x2 + 2x | |
| = 0 |
| (3x−2)2 | |
−3(x
2−3) = 0
x
2 = 3
x = −
√3 lub x =
√3
20 sty 21:07