Wykazać, że dla dowolnej liczby rzeczywistej dodatniej x zachodzi nierówność
Maciess:
20 sty 20:34
Ajtek:
Dla x=0 nie zachodzi.
20 sty 20:36
Maciess: A 0 to jest dodatnie?
20 sty 20:39
Ajtek:
Sorry, nie doczytałem, że dla dodatnich

.
Dalej dasz radę?
20 sty 20:40
Maciess: Nadal nie widze jak to zrobic
20 sty 20:43
Ajtek:
Mnożę przez x2, mogę ponieważ liczba podniesiona do kwadratu jest nieujemna.
x3+4≥3x2
x3−3x2+4≥0
Dalej sobie poradzisz.
20 sty 20:46
tomasz: ajtek możesz pokazac jak rozpisałeś tą nierówność bo coś mi nie chce wyjść
20 sty 20:47
Maciess: Właśnie w tym momencie się zatrzymałem i nie wiem jak to zwinąć w postać iloczynową, nie widze
jak z tego kwadrat zrobić
20 sty 20:47
tomasz: a gdyby nie było napisane, że x jest dodatnie to trzeba by było pomnożyć przez kwadrat tej
liczby ? (x2)2 = x4 ?
20 sty 20:48
ICSP: | | 4 | | 1 | | 1 | | 4 | |
L = x + |
| = |
| x + |
| x + |
| ≥ 33√1/2x * 1/2x * 4/x2 = 33√1 = 3 = P |
| | x2 | | 2 | | 2 | | x2 | |
20 sty 20:48
tomasz: Maciess wydaje mi sie, że trzeba podzielić ten wielomian, a żeby go podzielić najlepiej
poszukać pierwiastków tego równania, a z kolei żeby je wyznaczyc trzeba szukać wśród
dzielników wyrazu wolnego ( u nas 4 ) czyli podstawić −1 , 1 , 2 , −2 , 4, −4 i zobaczyć kiedy
wyjdzie 0. Taka informacja nam juz duzo mowi.
20 sty 20:49
tomasz: tej nierówności oczywiscie mialo byc
20 sty 20:50
Ajtek:
Tak Tomasz, trzeba mnożyć przez kwadrat mianownika.
Czego nie rozumiesz w moim rozpisaniu

Cześć
ICSP 
.
20 sty 20:51
Jack: x3 − 3x2 + 4 ≥ 0
x3 − 2x2 − x2 + 4 ≥ 0
x2(x − 2) −1(x2 − 4)≥ 0
x2(x−2) −1(x−2)(x+2)≥ 0
(x−2)(x2−1(x+2)) ≥ 0
(x−2)(x2 −x − 2)≥ 0
(x−2)2 (x+1) ≥ 0
20 sty 20:53
tomasz: Ajtek ja już wszystko rozumiem, ale jeszcze się upewnie. Mnożymy przez kwadrat mianownika
wtedy, gdy nie jesteśmy pewni czy ten mianownik jest większy od zera, tak? Jeżeli w mianowniku
byłoby x16 to bym pomnożył przez x16 ( dowolna liczba do potęgi parzystej jest dodatnia ) ,
a w przypadku powiedzmy x15, zero informacji w treści zadania na temat 'x' to pomnożyłbym
przez (x15)2 = x30 zgadza się?
Pytanko jeszcze do Jack'a. Jak wpadłes na to grupowanie? Jest okreslona zasada czy 'o tak
strzeliles sobie' ?
20 sty 21:10
tomasz: poprawiam, powinno być x16, x15 oraz x30 wybaczcie z bledy
20 sty 21:11
Jack: jak zrobisz wystarczajaco duzo przykladow to samo wyjdzie...
ale wystarczy znalezc 1 pierwiastek, wtedy podzielic i bys szybciej doszedl do tego...
20 sty 21:11
Ajtek:
Tak tomasz, jest tak jak piszesz z mnożeniem nierówności.
Jack po prostu to zauważył.
20 sty 21:12
tomasz: Jak widać zrobilem jeszcze za mało przykladow bo grupowanie mi nie wychodziło

Dziekuje za
odpowiedz.
20 sty 21:14
tomasz: Ok dziekuje wam oby dwu

Co prawda temat nie moj ale wiele sie z niego dowiedzialem

Wspaniala strona tworzona przez wspanialych ludzi

Tutaj matematyka jest znacznie
przyjemniejsza. Pozdrawiam serdecznie
20 sty 21:15
Ajtek:
Nie ma sprawy.
20 sty 21:16