matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
7:
Jeśli tgα=−1
1
3
to iloczyn sinα*cosα równy jest ...
20 sty 20:24
7:
20 sty 20:47
Paulina:
sinα
tgα=
cosα
1
−1
cosα=sinα
3
20 sty 20:49
Janek191:
4
y
tg α = −
=
⇒ y = 4 i x = − 3
3
x
r
2
= x
2
+ y
2
= 16 + 9 = 25 ⇒ r = 5
y
4
sin α =
=
r
5
x
3
cos α =
= −
r
5
zatem
4
−3
−12
sin α*cos α =
*
=
5
5
25
20 sty 20:54
7:
Dziękuję
20 sty 23:02