pomoc
monia: wysokosc prawidłowego ostroslupa czworakatnego ma dl 5√6cm, a dł krawedzi podstawy jest rowna
10 cm. oblicz dł krawedzi bocznej i miare kata jaki tworzy krawedz boczna z plaszczyzna
podstawy
17 gru 18:28
kaz: a=10 to d=a
√2=10
√2
h=5
√6
| h | | 5√6 | |
| =tgα= |
| =√3⇒α=60o |
| 0,5d | | 5√2 | |
dł
kr.b.=
√h2+(0,5d)2
17 gru 20:29
ula:

krawędź boczna l i kąt oblicz z Δ(1/2d,H,l)
przekątna podstawy d=a
√2 →d=10
√2
l
2=(5
√60
2+(5
√2)
2
l
2=200
l=10
√2
| | H | | 5√6 | | √3 | |
sinα= |
| = |
| = |
| → α=60 |
| | l | | 10√2 | | 2 | |
17 gru 20:41