kombinatoryka - czy dobrze rozumuję?
GIGANT: Ile można utworzyć wyrazów mających sens lub nie z wszystkich liter wyrazu :
' permutacje '
Patrzę sobie i zrobiłem to tak: aby ustawić je w dowolnej kolejnośći to jest przecież
permutacja czyli 10! ale nie zauażyłem, że są dwa 'e'.
Wynik 10! należalo podzielić przez 2! Chciałbym się upewnić czy dobrze to rozumuję, zapisze
nieco inaczej wyraz permutacje:
PE1RMUTACJE2
Czy to podzielenie przez 2! ma zapobiec sytuacji w której stworzymy np wyraz PMUTACJE1E2 i
PMUTACJE2E1 ? Nie wiem czy odpowiednio się wyraziłem. Gdybym nie wprowadził tych oznaczeń
E1 i E2 wyszłoby po prostu PMUTACJEE i PMUTACJEE czyli ten sam wyraz CZYLI to nie miałoby
sensu, a licząc samą permutacje ( 10 ! ) takie wyrazy właśnie zaliczam, tak?
20 sty 19:55
Mila:
Dobrze .
Przestawienie liter E między sobą nie daje nowego słowa .
20 sty 20:00
GIGANT: Dziękuje
Mila 
korzystając z okazji miałbym jeszcze jedno pytanko.
Ile jest liczb dziewięciocyfrowych, w których suma każdych trzech kolejnych liczb jest równa
10.
Jak rozwiązać takie zadanko?

Nie mam pojęcia jak je rozwiązać, najlepiej jakoś
łopatologicznie, bo te wzory na wariacje, kombinacje w ogóle mi nie 'wchodzą' do głowy...
20 sty 20:04
GIGANT: każdych trzech kolejnych cyfr *
20 sty 20:05
Mila:
Weźmy taki przykład:
abc|def|ghi
a+b+c=10
druga suma: b+c+d=10 czyli d=a więc mamy:
abc|aef|
c+a+e=10⇒e=b więc mamy
abc|abf
a+b+f=10 ⇒f=c więc mamy:
abcabc|ghi i dalej tak biorąc 3 kolejne otrzymamy:
abc|abc|abc takie ciągi cyfr będą spełniać warunki zadania.
=============================================
Wypiszmy jakie mogą być 3 cyfry dające sumę 10:
1) liczby z jednym zerem
109 mogą być ustawione na 4 sposoby (0 nie może być pierwszą cyfrą)
208 na 4 sposoby (208,802, 820,280)
307 na 4 sposoby
406 na 4 sposoby
550 na 2 sposoby
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−: 4*4+2=18 liczb
2) 3 różne cyfry
127 na 3!=6 sposobów
235 na 6 sposobów
451 na 6 sposobów
631 na 6 sposobów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−: 4*6=24 liczby
3) dwie jednakowe cyfry
118 na 3 sposoby
226 na 3
334 na 3 sposoby
442 na 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−: 4*3=12
Razem:
18+24+12=30+24=54
=================
20 sty 23:44
GIGANT: Dziękuje za wytłumaczenie

Wszystko stało się jasne ale sam pomysł rozwiązania tego
zadania... Cóż, niektóre zadania są za trudne dla mnie
21 sty 16:35
Mila:

Do wszystkiego dochodzi się w miarę upływu czasu. (poświęconego na naukę)
21 sty 16:45