Macierz z parametrem
Alicja: | ⎧ | px+y+z=1 | |
| ⎨ | 2x+py=2 |
|
| ⎩ | x+y+z=1 | |
Jak rozwiązać takie zadanie? Przy pomocy Gausa czy Cramera? Mógłby ktoś pomóc z punktami
postępowania?
20 sty 19:54
Alicja: No i polecenie brzmi: Określ w zależności od wartości parametru p nalężacego do rzeczywistych
liczbę rozwiązań układu
20 sty 20:08
Alicja: Pomoże ktoś

?
20 sty 20:25
baaard.any na dżimajlu: | p 1 1 |
W=| 2 p 0 | =(po trzeciej kolumnie)=(2−p)+(p2−2)=p(p−1)
| 1 1 1 |
| 1 1 1 |
Wx=| 2 p 0 | = (2−p)+(p−2)=0
| 1 1 1 |
| p 1 1 |
Wy=| 2 2 0 | = (2p−2)=2(p−1)
| 1 1 1 |
| p 1 1 |
Wz=| 2 p 2 | = (2−p)−2(p−1)+(p2−2)=p2−3p+2
| 1 1 1 |
Dalej robisz z wzorów Cramera.
20 sty 20:41
baaard.any na dżimajlu: czyli na pewno x=0
Jeżeli W=0 i Wy oraz Wz = 0 to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
Jeżeli W=0 i Wy lub/oraz Wz = 0 to układ sprzeczny
W przeciwnym wypadku układ ma dokładnie jedno rozwiązanie dane wzorami cramera
20 sty 20:45
Alicja: Kompletnie nie wiem skąd to wziąłeś. Rozumiem, że liczysz wyznacznik bez wyrazów wolnych, ale w
jaki sposób to już nie wiem.
20 sty 20:48
baaard.any na dżimajlu: Wyznaczniki dla x, y, z liczysz zastępując kolumnę niewiadomych kolumną wyrazów wolnych. Nie
przejumujesz się parametrami. Potem podstawiasz do wzorów Cramera, część może się skróci. TO
co zostało przyrównujesz do zera i liczysz jak zwykłe równanie. Dla wartości parametru p, dla
którego dany wyznacznik się zeruje (albo nie) postępujesz jak opisałem w poprzednim poście.
Zawsze wyznacznik liczy się bez wyrazów wolnych (dla W), dla x−ów zastępujesz pierwszą
kolumnęwyrazami wolnym, dla y drugą itp.
W tym przypadku wyznacznik liczyłem zawsze po trzeciej kolumnie
20 sty 21:44