Pola trójkątów
lanafane: Wysokość CD trójkąta ABC dzieli bok AB na odcinki o długościach 1 i 36. Prostopadle do AB
poprowadzono prostą m dzielącą trójkąt na dwie figury o takich samych polach. Oblicz długości
odcinków na jakie prosta m dzieli bok AB.
20 sty 19:17
Eta:
|AE|=37−x , x∊(0,37) , |EB|=x , |AB|=37
| | h*37 | | w*x | |
P(ABC)= |
| P(EBF)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | h | | 2x | |
z treści zadania : P(EBF)= |
| P(ABC) ⇒ 2wx=h*37 ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | w | | 37 | |
| | h | | 36 | |
z podobieństwa trójkątów DBC i EBF z cechy (kkk) ⇒ |
| = |
| |
| | w | | x | |
| | 36 | | 2x | |
zatem |
| = |
| ⇒ x2=18*37 ⇒ x=3√74 |
| | x | | 37 | |
to |EB|=x=............. i | |AE|= 37−x=..........
20 sty 22:03