20 sty 18:50
Jack: 33. Cyfry 1,1,2,3,4
Parzysta −> ostatnia litera musi byc parzysta
1*2*3*4* 2 = 48
20 sty 19:01
olekturbo: Cyfry: 1,1,2,3,4
33) 2*3*4*2 = 48?
20 sty 19:01
PW: 33. Taką liczbę można utożsamić z ciągiem
(1) (x
1, x
2, x
3, x
4, 2)
lub
(2) (x
1, x
2, x
3, x
4, 4)
Ciągów typu (1) i typu (2) jest tyle samo (jeden z nich otrzymuje się z drugiego przez zamianę
miejscami liczb 2 i 4). Wystarczy więc policzyć liczbę ciągów typu (1), jest ich
(wzór na permutacje 4 elementów z powtórzeniami, dwukrotnie występuje element "1") i udzielić
odpowiedzi.
20 sty 19:02
Metis: 1) Litera , nie ta dziedzina.
2) Źle.
20 sty 19:02
Metis: Wynik to 24
20 sty 19:04
20 sty 19:05
Metis: Dziękuje PW .
Zerkniesz na 35 ?
Nie mogę ułożyć w Nim dobrego układu.
20 sty 19:07
yht: zad.33
− liczba pięciocyfrowa parzysta
cyfrę na końcu możemy wybrać na 2 sposoby (dwójka bądź czwórka)
x
zostały 4 miejsca
| | | |
jedynki można rozmieścić na | sposobów |
| | |
(wybieramy 2 miejsca z 4, kolejność wyboru nie ma znaczenia więc kombinacja)
x x x
zostały 2 miejsca
trójkę można umieścić na 2 sposoby
i pozostałą cyfrę na 1 sposób
zgodnie z reg. mnożenia, wszystkich liczb jest
| | | | 4! | |
2 * | * 2 * 1 = 2 * |
| * 2 * 1 = 24 |
| | | 2!*2! | |
zad. 35
t − czas pracy (samotnej) koparki A
t+5 − czas pracy (samotnej) koparki B
6 − czas pracy obu koparek
| 1 | |
| − ilość pracy wykonana przez (samotną) koparkę A w ciągu 1 dnia |
| t | |
| 1 | |
| − ilość pracy wykonana przez (samotną) koparkę B w ciągu 1 dnia |
| t+5 | |
| 1 | |
| − ilość pracy wykonana przez obie koparki razem w ciągu 1 dnia |
| 6 | |
wychodzi że t=10
−−−
| | 1 | | 2 | | 1 | |
w ciągu 2 dni koparki wykonały 2* |
| = |
| = |
| całej pracy |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − ilość pracy koparki B w ciągu 1 dnia |
| t+5 | | 10+5 | | 15 | |
| | 1 | | 2 | |
koparce B zostało do wykonania 1 − |
| = |
| pracy |
| | 3 | | 3 | |
x − ilość dni pracy koparki B
x = 10
Koparka B musi pracować samotnie przez 10 dni
20 sty 19:08
olekturbo: W = 6(x+y)
W = x*t
1
W = y*t
2
t
1−t
2 = 5
6t
2−5t−6 = 0
Δ = 25 + 144 = 169
| | 5−13 | |
t1 = |
| = liczba ujemna wiec sprzeczna |
| | 12 | |
teraz sobie poradzisz ?
20 sty 19:08
Metis: Dzięki olek , za chwilę ogarnę to co napisałeś.
20 sty 19:09
olekturbo: 2y = 3x
| | 3 | | 5 | |
W1 = 6(x+ |
| x) = 6* |
| x = 15x |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 5 | |
W2 = 6(y+ |
| )y) = 6* |
| y = 10y |
| | 3 | | 3 | |
Wydajnosc 1 to 15, wydajnosc 2 to 10
20 sty 19:16
olekturbo: teraz trzeba dokonczyc druga czesc zadania
20 sty 19:17