rozwiąż równanie
Jan: 1+16(14)n=17(12)n
Odpowiedzią jest n=4
20 sty 18:49
Jack: na pewno dobrze przepisales?
| | 1 | | 1 | |
1+ 16*( |
| )n = 17*( |
| )n |
| | 4 | | 2 | |
20 sty 18:52
Jan: tak, ale nie jestem pewien, czy da się to w ogóle rozwiązać
bo to mi wyszło po skróceniu trochę dłuższego równania
20 sty 19:03
Jack: z tego tutaj mozemy miec wyniki 0 lub 4 (wedlug programu)
wiec
1+4
2 * 4
−n = 17* 2
−n
1 + 2
4 * 2
−2n = 17 * 2
−n
1 + 2
4−2n = 17* 2
−n
a teraz daj chwile : D
20 sty 19:28
Jack: 1 = 2
0
1 + 2
−2n * 16 = 17 * 2
−n
2
−2n(16 + 2
2n) = 17 * 2
−n /// : 2
−n
2
−n(16+2
2n) = 17
2
−n * 16 + 2
n = 17
podstawiamy : x = 2
n
założenie x ≠ 0, więc 2
n ≠ 0
x
2 − 17x + 16 = 0
delta...
20 sty 19:40
Jack: stąd
x = 1 lub x = 16
2n = 1 lub 2n = 16
2n = 20 lub 2n = 24
n = 0 lub n = 4
20 sty 19:47
Jack: to, że n≠0 musisz gdzies w twoich wczesniejszych obliczniach usunac
20 sty 19:47
Jan: zgadza się dzięki
20 sty 20:26
Jan: wymiatasz ziomek
20 sty 20:33