Dla jakich wartości parametrów m i n wielomiany U i W mają te same współczynniki
Madzix: Dla jakich wartości parametrów m i n wielomiany U i W mają te same współczynniki przy
odpowiednich potęgach?
U(x)=(x3+2x)(x2−2x4) , W(x)=(m+1)x7+(2n−1)x5+2x3
Prosze o pomoc, bo nie byłam na żadnej lekcji z wielomianów i nie wiem kompletnie nic
20 sty 18:34
baaard.any na dżimailu: 1) Wymnóż nawiasy w wielomianie U przez siebie
2) porównaj współczynniki przy tych samych potęgach wielomianów U i W
3) Rozwiąż proste równania (dokładnie dwa) i gotowe
20 sty 18:57
Madzix: Dziękuję
20 sty 19:22
Madzix: a jak porównuje się współczynniki?
20 sty 19:22
baaard.any na dżimajlu: Jak wyjdzie ci w U współczynnik przy potędze x7 (tutaj chyba −2), przyrównujesz do potęgi przy
x7 wielomianu W i masz proste równanie:
−2=m+1 − z tego wyznaczasz m i po zadaniu.
20 sty 19:45
Madzix: dziękuję bardzo, już rozumiem
20 sty 20:31