ciaglosc funkcji
Heeelp: Znajdź punkty nieciągłości funkcji danej wzorem
W których z tych punktów można określić wartość funkcji tak, żeby była ciągła?
funkcja jest nieciągła na pewno dla −1 ale nie wiem czy dla −2 też, bo w sumie można go skrócić
z licznikim
20 sty 18:32
baaard.any na dżimajlu: Funkcja będzie nieciągła w tych punktach, w których mianownik będzie równał się zeru (czyli
poza dziedziną funkcji)
20 sty 19:55
Heeelp: ale w liczniku i w mianowniku jest (x+2) to moge skrócić to czy nie?
20 sty 19:57
baaard.any na dżimajlu: Możesz w mianiowniku wyciągnąć:
x4+x3+8x+8=x3(x+1)+8(x+1)=(x+1)(x3+8)
20 sty 19:57
baaard.any na dżimajlu: Czyli punkty nieciągłości to będzie −1 i −2. I nie ma jak tego skrócić z licznikiem.
20 sty 19:58
Heeelp: (x−2)(x+2)/ (x+2)(x+1)(x2−2x+4)
20 sty 20:00
Jack: dokladnie, jak Heeelp napisal
(x3 + 8) = (x+2)(x2 −2x +4)
20 sty 20:02
Heeelp: a więc jest ciągła w −2 czy nie?
20 sty 20:02
Heeelp: halllllo
20 sty 20:33