oblicz v
adek: Podstawą ostrosłupa jest romb którego bok ma długość 15. Każda ściana boczna tworzy
z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. POle powierzchni bocznej wynosi 360 cm. Oblicz v
20 sty 18:05
Jack:

α = 60 stopni
P
b = Pole boczne = 360cm? raczej cm
2 jak już
| | 1 | |
Pb = 4 * Pole trójkąta = 4 * |
| * 15 h = 360 |
| | 2 | |
30h = 360
h = 12cm
| | √3 | |
H = h * sin 60 = 12 * |
| = 6√3 |
| | 2 | |
P
p = ...
V = ...
20 sty 18:26
Jack: wlasciwie to nwm jak obliczyc pole rombu znajac jedynie bok...hmm
20 sty 18:28
adek: i to ja jestem na humanie
20 sty 18:34
Mila:
Źle. Rysunek inaczej wygląda.
20 sty 18:36
Mila:

α=60
o
a=15
OE⊥BC
Wszystkie ściany boczne są nachylone do podstawy pod kątem 60
o⇔
spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w środku
okręgu wpisanego w romb ABCD ( punkt przecięcia przekątnych)
4*P
ΔBCS=360
h=12
W ΔSOE:
|OE|=6
2*|OE|=h
p −wysokość rombu
h
p=12
P
ABCD=15*12=180
V=360
√3
===========
20 sty 18:57
dero2005:
20 sty 19:04
azanakiusz: Dzięki!
12 mar 19:03