dziedzina
rasia: wyznacz dziedzinę:
y=log(2√x2−4−1)
20 sty 17:49
baaard.any na dżimajlu: liczba logarytmowana musi być dodatnia (bo 10 do jakiejkolwiek potęgi nigdy nie da liczby
ujemnej.
Czyli rozwiązać trzeba nierówność 2√x2−4−1>0
2√x2−4 >1 |*2
√x2−4 > 2 |stronami 2
x2−4> 4
x2 > 8
x2−8=0 dla x1=√8 lub x2=−√8
Rysujesz wykres f(x)=x2−8, czyli parabola zwrócona ramionami do góry. Patrzysz gdzie jest
większa od zera. Czyli dziedzina to:
x∊(−∞,−√8)∪(√8,+∞)
20 sty 20:08
ICSP: od kiedy to 2 * 2 = 1 ?
20 sty 20:10
baaard.any na dżimajlu: Racja, błąd. zamiast pierwiastków z 8 wyjdzie 32
20 sty 21:49