Suma n poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego.
Ania: Oblicz podaną sume poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego.
a) 3,5+3,7+3,9+...+a20
b) 2−1−4−...+b15
Prosze o krotkie wytlumaczenie
yht: a) każda kolejna liczba różni się od poprzedniej o +0,2
więc r = 0,2
a pierwszy wyraz ciągu to a
1 = 3,5
| | 2a1+(n−1)*r | |
korzystasz ze wzoru Sn= |
| *n, z którego to wzoru obliczysz sumę n (u nas: 20) |
| | 2 | |
początkowych wyrazów ciągu
wstawiamy więc a
1=3,5, r=0,2, n=20
| | 2*3,5+(20−1)*0,2 | | 7+19*0,2 | | 7+3,8 | | 10,8 | |
S20 = |
| *20= |
| *20= |
| *20= |
| *20= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=10,8*10=108
b)
ten sam wzór, tylko wstawiasz b
1=2, r=−3, n=15
powinno wyjść −285