matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie U{2x 1}{x} = 3 x
unwise:
2x +1
Równanie
= 3 x
x
1
A. Ma dwa rozwiązania x = −
, x = 1
3
1
B. Ma dwa rozwiązania x =
, x = 1
3
C. Nie ma żadnego rozwiązania D. Ma tylko jedno rozwiązanie x = 1
17 gru 18:17
Jaś:
a
17 gru 18:29
Godzio:
2x+1
=3x x≠0
x
2x+1 = 3x
2
0=3x
2
− 2x −1 0=3x
2
−3 +2 −2x 0=3(x
2
−1) −2(x−1) 0=3(x−1)(x+1) −2(x−1)
1
0=(x−1)(3(x+1)−2) = (x−1)(3x+1) => x=1 v x=−
Odp A, nie chciało mi się liczyć delty
3
17 gru 18:30