xcz
pies: dla jakich wartości parametru m nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą
(m+4)x2+2x+1>0
20 sty 17:08
Jack: Δ < 0
m ≠ −4
20 sty 17:13
Kacper:
Za mało
20 sty 17:22
===:
m+4>0
Δ>0
20 sty 17:24
Kacper:
Teraz, źle
20 sty 17:25
===:
oczywiście Δ<0
20 sty 17:25
yht:
a = m+4, b=2, c=1
a>0 gwarantuje ramiona w górę i Δ<0 gwarantuje że parabola nie będzie przecinała osi x (czyli
będzie cała nad osią x). A to, że parabola będzie cała nad osią x powoduje, że będzie
przyjmowała wyłącznie dodatnie (czyli >0) wartości
zatem warunki to a>0 ⋀ Δ<0
odp. ma wyjść m>−3
20 sty 17:25