potęgi z wyjasnieniem proszę
69xd: oblicz
a) (3−1 3−2)−1
b) (22+2−2)2
c) (5+5−1)(5−5−1)
20 sty 17:03
69xd: a)(3−1−3−2)−1
20 sty 17:05
69xd: W a) 3 jest do potęgi −1−3 do potęgi −2 za nawiasem też jest −1
20 sty 17:07
69xd: w b) 22+2 do potęgi −2 za nawiasem jest do potegi 2
20 sty 17:08
69xd: w c) 5+5 do potęgi −1 i 5−5 do potęgi −1
20 sty 17:09
69xd: Proszę o pomoc
20 sty 17:44
69xd: Prosze błagaaaaam
20 sty 18:01
Bogdan:
(3−1 − 3−2)−1 o to chodzi?
20 sty 18:03
69xd: tak
20 sty 18:05
69xd: zrobisz?
20 sty 18:06
Bogdan:
Nie. Sama oblicz 3−1 i 3−2
20 sty 18:07
69xd: To będzie (1/3)1−(1/3)2
20 sty 18:10
Jack: | | 1 | | 1 | | 2 | |
( |
| − |
| )−1 = ( |
| )−1 = ... |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
20 sty 18:18
69xd: a dalej jak?
20 sty 18:21
69xd: w sensie przykład b)
20 sty 18:22
Jack: b)
(22 + 2−2)2
22 = ...
2−2 = ...
20 sty 18:30
69xd: to będzie (4+(1/2)2)2=4+(1/2)4?
20 sty 18:33
Jack: najpierw dodaj i na koncu ( ) 2
20 sty 18:39
20 sty 18:41
69xd: czyli (4+1/2)2= (9/2)2 tak?
20 sty 18:42
69xd: A czemu jest do potęgi 2?
20 sty 18:44
69xd: bo tego nie rozumiem
20 sty 18:45
Jack: co jest do potegi 2 ?
20 sty 18:48
69xd: to co jest za nawiasem ()2
20 sty 18:51
69xd: bo jest przecież (22+2−2)2
20 sty 18:52
69xd: to jest dalej (4+1/2)2)2 i dalej robiłam tak jak kazałeś
20 sty 18:53
Jack: nie, to jest tylko jeden nawias...ten z polecenia
masz działanie
| | 1 | | 17 | |
(22 + 2−2)2 = (4+ |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | |
20 sty 18:55
69xd: a c) zrobisz?
20 sty 18:59
Jack: sama zrobisz, ja tylko podpowiem
| | 1 | | 1 | |
oblicz ile to jest 5 + |
| i 5− |
| |
| | 5 | | 5 | |
drugi sposob −> ze znajomosci wzorow skroconego mnozenia a
2−b
2 = (a−b)(a+b)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(5 + |
| )(5− |
| ) = 25 − |
| = ... |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
20 sty 19:15
20 sty 19:17